Tangon toinen syntypaikka ainakin uruguaylaisten mielestä on Montevideo. Siellä ensiesityksensä sai maailman kuuluisin tango nimeltään La Cumparsita. Nyt myös Montevideossa on käynnistetty tangoterapiatutkimus Parkinsonin tautia sairastaville paikallisen lääketieteen yliopiston neurologian laitoksen toimesta. Koeryhmään on valittu seitsemän paria, joilla tauti ei vielä ole edennyt kovin pitkälle. USAn kokemusten valossa tiedetään, että positiivisia tuloksia on odotettavissa, mutta tässä kokeessa pyritään selvittämään missä määrin tangoterapiaa kannattaa käyttää osahoitomuotona Parkinsonin taudin hoidossa tai sen etenemisen ennalta ehkäisyssä.

Tiedossa on, ettei tangoterapia paranna tätä tautia, mutta toimii täydentävänä menetelmänä potilaan elämänlaadun parantamisessa. Parkinsonin taudissa keskushermoston hermojärjestelmän rappeutuminen aiheuttaa haittaa motorisille toiminnoille kuten kävelemiselle. Tällä hetkellä ei tiettävästi tunneta taudin aiheuttajaa eikä myöskään parannuskeinoja, ainoastaan tiettyjä hoitomenetelmiä, kuten liiketerapiaa ja lääkintää, on kehitetty potilaan elämän laadun parantamiseksi. 

Viime kesänä oli naapurimaan Rosariossa ensimmäinen kansainvälinen tangoterapiakonferenssi, missä tuotiin voimakkaasti esiin argentiinalaisen tangon psyykkisfysiologiset edut mm. Parkinsonin taudin hoidossa. Tango sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen, koska siinä parit liikkuvat musiikin tahdissa tiukassa syliotteessa, hyvässä asennossa ja tasapainonsa säilyttäen. Sen sijaan monet muut tanssit ovat enempi pelkkää kävelyä ilman tärkeitä liikerataharjoitteluja.

Tangoterapian erinomaisuus liittyy psyykeen. Se että voi liikkua ja sulkea partnerinsa syliinsä auttaa kohottamaan potilaan mielialaa ja tilaa merkittävästi. Tangoterapian avulla pystytään melkoisessa määrin kontrolloimaan potilaan mielialaa ja kuntoa. Kosketus, liikkuminen, säännöllinen harjoittelu ja musiikki lääkinnän lisäksi ovat kaiken hoidon perusta tässä terapiassa.

Tanssin ennalta ehkäiseviä vaikutuksia muihin vaivoihin voi vain arvailla. Tanssin jumalattaren, Terpsicoren,  nimi suomeksi tarkoittaa kutakuinkin: "se joka valaisee sydäntä ja tekee sen olon mukavaksi." Tietenkään ei ole lääke- ja lääkäriyritysten etujen mukaista ennaltaehkäistä sairauksia, koska niiden mukaan sairauksia pitää hoitaa ei eliminoida.

BBC Mundo  20.2.2009