Radiohaastattelu Ylenaikainen ti 28.4. klo 7:40


Ajaessani tänä aamuna pyörät soikeena länsiväylää kohti Helsinkiä Ylenaikainen haastatteli Extraviihteen artistivastaavaa Kalevi Puontia. Aiheena oli tulevan kesän lavatanssit noin niin kuin yleisellä tasolla. Varmaan monen tanssiharrastajan mielessä ailahti, kun kuuli, mitä mieltä alan asiantuntija on erityisesti meistä lavatanssin suurkuluttajista.

"Kyllä toren saa sanoo" kirjoittaa kirjailijaliiton puheenjohtaja T-L Varis eräässä kirjassaan, jossa ihminen puolustelee loukkaavia puheitaan. Haastattelussa ensinnäkin pisti korvaan, että kyseinen herra Puonti käytti meistä harrastajista nimitystä ammattilaiset ja lokinpaskakengänkäyttäjät. Ammattilaisilla hän ilmeisesti tarkoitti sellaisia, jotka ovat käyneet joillakin tanssikursseilla eli siis luomutanssijoiden vastakohtaa. Minulle ammattilaisuuteen liittyy elannon hankinta jossakin muodossa.

Asenteellinen vastenmielisyyden julkituominen ei mielestäni sovi tuolla tasolla toimivalle henkilölle, vaikka se itsestä saattaisi tuntua kovinkin humoristiselta. Se mitä sanotaan kolpakon ääressä kavereille, ei välttämättä sovi alaa edistäväksi lausunnoksi valtakunnan mediassa.

Ymmärrän kyllä, että herra Puonti yrittää rohkaista luomutanssijoita tulemaan tanssilavoille, mutta hänen tapaansa ja argumentointiaan vieroksun. On äärettömän harvinaista, että alan harrastajat katsovat luomuja pitkin nenänvartta ja paheksuvat sitä, ettei heidän tanssietikettinsä ole hallinnassa. Väittäisin päinvastoin, että alan harrastajat katsovat pitkin nenän vartta sellaisia, joiden tietävät olevan alan harrastelijoita, mutta jotka eivät välitä etiketistä tuon taivaallista.

Samaa mieltä olen herra Puontin kanssa siitä, että alan harrastajat vaativat monipuolista tanssimusiikkia ja myös muita palveluja tanssilipuilleen. Se minusta on vain hyväksi.