Espanja on ’cosa nostra’, eli meidän juttu. Napolilainen Camorra, sislialainen Cosa Nostra ja calabrialainen N’drangheta ovat tehneet strategisen yhteistyösopimuksen ja hoitavat Espanjan maaperältä koko Euroopan huumebisniksen ja salakuljetuksen. Näiden kolmen rikollisjärjestön pomot pakoilevat Välimeren rannikolla eläen rehelliseltä näyttävän kansalaisen loistoelämää. Kama hankitaan edullisina yhteisostoina latinalaisesta Amerikasta ja osituksen jälkeen nämä ’joulun kuivahedelmät’ varastoidaan ripotellen pitkin Eurooppaa. Viranomaisten näkökulmasta yhteisostot vaikeuttavat kiinnijäämistä, koska esimerkiksi hyvin suunniteltu suurkuljetus menee helposti tullin kontrollin ohi.

Mafiosojen muuttoliike Espanjaan alkoi jo 1980-luvulla. Marbelalle ja Malagaan on syntynyt oikeita italialaisia siirtokuntia näissä merkeissä. Viranomaiset ovat hyväksyneet Mitterandin korsikkalaisiin soveltaman doktriinin: jos veritöitä ei tehdä, olkoot rauhassa. Hyvä ilmasto, mafiavastaisten lakien puuttuminen, rahankierrätysmahdollisuudet ja paikallisten hiljainen hyväksyntä on mahdollistanut mafian rantautumisen ja asettumisen pysyvästi Espanjaan.

Aikojen heiketessä ja laman nakertaessa kiinteistö – ja muuta bisnistä näyttää siltä, että yhteistyö mafiajärjestöjen kesken alkaa hienokseltaan rakoilla. Lienee vain ajan kysymys, milloin pyssyt alkavat paukkua, kun reviirit pistetään uuteen uskoon. Järjestöjen ns. sotilaallisia osia on jo siirtynyt Espanjaan, joten perästä kuuluu ellei sordino ole päällä.

~K~