Sanoja "lama" ja "taantuma" hoetaan ihan riittämiin näinä aikoina. Jokin kieltä tuntematon voisi ajatella kyseessä olevan suomalainen mantra jota pitää hokea ja toistaa samalla kun jotain luuria painetaan toiselle korvalle.

On kuitenkin muutamia aloja joilla menee hyvin ja henkilökuntaakin on tuplattu. Yksi varma ala on pikavippifirmat. Vastaavaan katteeseen ja sijoitetun pääoman tuottoon harva muu yritystoiminta pääsee.

Menestyjiä löytyy myös asianajo- ja perintäfirmoista. Mutta harvinaista on että yritys tuplaa henkilökuntansa näinä aikoina. Metalliliiton työttömyyskassan henkilökunta on kuitenkin tuplaantunut.

Vielä viime vuonna palkkalistoilla oli 58-henkeä ja tänä vuonna ihmisiä on palkattu niin että saranat paukkuu. Työttömyyskassan henkilöstövahvuus onkin nyt 118 henkeä.

Kyllä korvausjonotkin ovat sitten tämän seurauksena lyhentyneet. Nimittäin vielä alkuvuodesta sai ensimmäistä päivärahaansa odottaa 14-15 viikkoa, kun  korvauksen saamiseen menee tällä hetkellä enää noin kahdesta, kolmeen viikkoon.

Marraskuussa työttömiä ja siis korvauksia saavia metallin jäseniä oli 27 000 henkeä, kun vuosi sitten korvauksia saavien luku oli alle neljäsosan, eli 6000 henkeä.

On tämä hurjaa menoa.